Volt itthon pár kiló almám, amit már nem nagyon ettünk meg, de hogy ne menjen kárba, ezt a sütit készítettem belőle :) Nagyon finom, puha kelt tészta, rajta fahéjas párolt alma, durvára tört dió és lekváros tojáshab a tetején....Nagyon nagyon finom! :)
Hozzávalók:
-
50
dkg liszt (nálam ch csökk)
-
3
tojás sárgája
-
8
dkg xilit
-
3
dl langyos tej
-
3
dkg élesztő
-
pici
cukor az élesztő felfuttatásához
-
15
dkg vaj vagy margarin (szoba hőmérsékletű)
-
csipet
só
-
2
marék durvára tört dió
-
1.5
kg alma (reszelve)
-
fahéj+
xilit vagy folyékony édesítő ízlés szerint
-
zsemlemorzsa
-
habhoz:
3 tojás sárgája és 1-2 ek. sárgabarack lekvár
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1.5-2 dl tejben
egy kis cukorral.
A lisztet kimérjük és egy dagasztó tálba öntjük.
Csinálunk a
liszt közepébe egy kis mélyedést, ebbe mehet a 3 tojás sárgája, a xilit és a
felfutott élesztő.
Elkezdjük a tésztát dagasztani, majd mehet hozzá a vaj vagy
margarin is. A maradék langyos tejet is hozzákeverhetjük, ha szükséges.
Könnyű
tésztát kell kapnunk, amit 1 óra alatt a duplájára kelesztünk langyos helyen.
Amíg a tészta kel, az almákat meghámozzuk, majd lereszeljük.
Nem néztem, hogy
hány kiló alma volt, csak a reszelés után mértem le, ami 1.5 kg lett, szóval kb
olyan 2-2.5 kg alma lehetett. De ha valaki nem szeretné ilyen vastagon benne az
almát, tegyen bele nyugodtan kevesebbet.
A reszelt almára szórunk fahéjat, majd
édesítjük és pár percig elkezdjük párolni, csak addig, amíg a leve elpárolog.
Amint elkészült az alma, lehűtjük.
Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk akkorára,
mint a tepsink, majd a kivajazott tepsibe fektetjük és megszórjuk zsemlemorzsával.
Erre mehet a reszelt alma, majd szórunk rá diót is.
Erre mehet a reszelt alma, majd szórunk rá diót is.
Betesszük a sütőbe kb 15 percre, közben felverjük a
fehérjét és keverünk hozzá lekvárt.
A 15 perc elteltével rásimítjuk a habot a
sütink tetejére és mehet vissza a sütőbe további 20-25 percre.
Tűpróbával
ellenőrizzük, de a habot se hagyjuk nagyon megbarnulni a tetején.