Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
(nálam ch csökkentett)
-
1 kis pohár
tejföl
-
1 tojás
-
15 dkg vaj vagy
margarin
-
3 dkg élesztő
-
pici cukor vagy
fruktóz az élesztő felfuttatásához
-
pici langyos tej
-
2 tk. só
-
1 tk. bors
-
5-6 dkg reszelt
trappista sajt
-
1 kisebb fej
káposzta
-
tetejére reszelt
sajt + 1 tojás
Elkészítés:
A
káposztát lereszeljük, sózzuk, majd állni hagyjuk 30 percet.
Kinyomkodjuk, majd
kis olajon megpirítjuk, ahogy a káposztás tésztához szoktuk.
Amikor lepirult,
szórunk rá 1 tk. borsot. Hagyjuk kihűlni.
Felfuttatjuk az élesztőt kis tejben,
pici cukorral.
Egy tálba kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, a reszelt
trappistát, a kihűlt káposztát, a tojást, a tejfölt, a kicsit megolvasztott
vajat vagy margarint és az élesztős tejet.
Alaposan kidolgozzuk, jó puha
tésztát kapunk.
Nem kell keleszteni, el lehet kezdeni kinyújtani, majd összehajtani.
Ezt megcsináljuk 4x-5x. Amikor végeztünk a hajtogatással, kinyújtjuk,
berácsozzuk késsel a tetejét és kiszaggatjuk. A maradékot újra összegyúrjuk,
kiszaggatjuk.
Lekenjük őket tojással, szórunk rá sajtot és mehetnek is a
sütőbe, míg szép aranyszínűek lesznek.
Ennyi lisztből nekem 48 db pogácsa lett.