2013. november 26., kedd

Madártej



Egy igazi klasszikus recept következik, mégpedig a Madártej. Megmondom őszintén, nekem soha nem tartozott a kedvenceim közé, de most hosszas unszolás után nekiláttam az első saját készítésű madártejemnek. 
Igazából a hab miatt nem szerettem soha, az valahogy mindig olyan fura állagú, íztelen valami volt a tetején :) Most viszont azt is édesítettem, így sokkal finomabb. Jaa és lehet, hogy fura vagyok, de hidegen soha nem tudtam megenni, csak és kizárólag melegen, így én meg sem vártam, amíg kihűl :) Ebben a hűvös időben sokkal jobban esett így :)



Hozzávalók:

-       1.2 l tej
-       6 db tojás
-       kb. 10 dkg xilit + folyékony édesítő
-       1 citrom reszelt héja
-       ½ vanília rúd
-       pici vanília eszencia
-       2 ek. keményítő

Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk. 
A fehérjét kemény habbá verjük kb 2 ek. xilittel. 
A sárgájához tesszük a többi xilitet és a citrom reszelt héját, pici vanília eszenciát, a fél vanília rúd kikapart magjait, a keményítőt és fehéredésig keverjük. 
Kb 0.5 liter tejet felteszünk forrni. 
Forrás után evőkanállal adagoljuk bele a fehérjehabot. Ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert megnőnek. 1 perc után forgassuk meg őket és még 1 percig főzzük a másik oldalát is.
Miután végeztünk az összes habbal, tegyük félre és szűrővel szedjük le a tej tetejéről a hab maradékokat. 
Hozzáöntünk még 0.5 liter tejet, majd felforraljuk újból az egészet. 
Amikor felforrt, folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a maradék 2 dl tejet és a vaníliás- citromos sárgáját, ettől fog besűrűsödni, de ezt már nem szabad forrásig kevergetni, mert kicsapódik a tojás. 
Ilyenkor, ha szükséges, akkor édesítsük. (Én még tettem bele egy kis folyékony édesítőt) Ha valakinek nem elég sűrű, az tegyen még bele kis tejjel elkevert keményítőt, vagy egy vaníliás pudingport kis tejjel kikeverve. 
Kihűlés után fogyaszthatjuk is.


2013. november 21., csütörtök

Kapros- tejfölös zöldbabfőzelék sült hússal


Azt hiszem, ezt is felveszem mostantól a kedvenc főzelékeim listájára. :)
Alapjában véve nem nagyon szeretem a zöldbabot, de így elkészítve ez a főzelék valami isteni jó lett! :) 

Most is törekedtem arra, hogy semmi lisztes rántás ne kerüljön bele, így önmagával sűrítettem, teljesen jó állaga lett. Attól különleges igazából egy picit, hogy kapor került bele és egy ici- pici curry, ami nagyon feldobja az ízét, tényleg nagyon finom! :)
Ezúttal sült csirke volt mellé, de pörkölttel, fasírttal, vagy akár önmagában is megállja a helyét :)



Hozzávalók:

-       50 dkg zöldbab
-       1 fej vöröshagyma
-       1 gerezd fokhagyma
-       1 kis pohár tejföl
-       pirospaprika
-      
-       fekete bors
-       kapor
-       pici curry

Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd kis olajon elkezdjük pirítani. 
Ha már üveges a hagyma, lehúzzuk a tűzről és szórunk rá pirospaprikát, majd mehet rá a zöldbab. 
Együtt pirítjuk pár így pár percet, majd sózzuk, borsozzuk, szórunk rá kaprot és egy nagyon pici curryt. 
Felöntjük annyi vízzel, amennyi nem lepi el teljesen, de azért meg tudjon főni, és hagyjuk a babot puhulni. 
Amikor már puha, veszünk ki belőle 1.5-2 merőkanál zöldbabot, majd botmixerrel pépesítjük. 
Ehhez keverjük hozzá a tejfölt, majd mehet vissza az edénybe. 
Egyet forralunk még rajta és el is készültünk. 


2013. november 19., kedd

Túrógombóc diós morzsában


A ház urának kedvence következik: Túrógombóóóc :)
Már régen csináltam, így épp itt volt az ideje készíteni, a párom naaagy nagy örömére.
Nagyon sokféle variációja van a bundának, mindenhogy érdemes kipróbálni. Isteni finom ezzel a diós morzsával, de forgathatjuk akár mákba, darált mandulába vagy mogyoróba. Bármelyiket is választjuk, nem lőhetünk vele mellé :)



Hozzávalók:

-       50 dkg túró
-       6-7 ek. búzadara vagy zabkorpa
-       1 citrom reszelt héja
-       3 db tojás
-       csipet só
-       pici vanília eszencia vagy negyed vanília rúd
-       ízlés szerint xilit (lehet folyékony édesítő is)
-       zsemlemorzsa (nálam ch csökk) + olaj
-       darált dió
-       tejföl + édesítő



Elkészítés:
A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a csipet sót, a reszelt citromhéjat, vaníliát és a zabkorpát vagy búzadarát, majd édesítjük ízlés szerint. 
A tojások fehérjét habbá verjük, majd ezt is hozzákeverjük. 
Betesszük 1 órát pihenni a hűtőbe. 

Közben elkészítjük a morzsát. és a tejfölös öntetet. 
Pici olajon megpirítjuk a morzsát, majd amikor elkészült, akkor szoktam belekeverni xilitet ízlés szerint. Most a morzsa úgy készült, hogy a fele darált dió volt. 
Az öntethez kevertem ki tejfölt édesítővel és pici citrom héjjal. 

1 óra elteltével kivesszük a hűtőből a masszát, vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.  Elég lágy a massza, de lehet már formázni. Ha valaki keményebben szereti, tegyen még hozzá búzadarát vagy zabkorpát, majd lobogó vízben főzzük meg.
Ezt úgy szoktam csinálni, hogy amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, teszek rá egy fedőt és még hagyom néhány percet és csak azután szedem őket a morzsába. 


2013. november 3., vasárnap

Paradicsomos- tejszínes sertésragu maradék sült húsból

A maradék sült húsból, amit már nem eszünk meg, pár perc alatt egy teljesen új ételt varázsolhatunk. Az én esetemben most gombás- sajtos sült hús maradt (csak frissen szeretem a sült húst), így azt dobtam fel egy kis sűrített paradicsommal és tejszínnel. Tényleg pár perc alatt készen van, és egy teljesen új ételt szolgálhatunk fel a családnak.




Hozzávalók:


-       2 nagyobb szelet maradék sült hús
-       1 dl főzőtejszín
-       1 dl tej
-      
-       fekete bors
-       1 fej lilahagyma
-       3-4 tk. sűrített paradicsom
  



Elkészítés:
A maradék sült húst felszeleteljük, majd félretesszük. 
Nekem most gombás- sajtos sült hús volt az, amiből készítettem, így plusz ízt adott neki a gomba és a sajt is, de teljesen jó hozzá a sima sült hús is. 
A lilahagymát félbe vágtam és vékonyan felkarikáztam. Pici olajon megfonnyasztottam, majd rátettem a hússzeleteket. 
Pirítottam picit, majd hozzáadtam a sűrített paradicsomot és a tejszínt is. 
Jól elkevertem, sóztam, borsoztam, majd tejjel kicsit felhúztam. 
Pár percet hagytam így rotyogni, és el is készült.
Most burgonyagombócot készítettem mellé.